PVT zonneboiler warmtepomp

zonneboiler PVT zonnepaneel achterzijde

Actueel

HR Solar Nero
24 januari 2018
Lees meer

PVT paneel in opmars
3 juni 2017
Lees meer

SolarEdge HD wave verkrijgbaar
9 november 2016
Lees meer

PVT zonnepanelen of hybride collectoren een gesmeerde combinatie

Zonnepaneel gecombineerd met zonnewarmte ofwel PVT is een steeds bekendere vorm van een zonneboiler. Een Hybride zonnepaneel is een combinatie zonnepaneel waarbij zowel zonnewarmte als zonne-energie in dezelfde collector is verwerkt. Dit PVT principe is een vrij logische combinatie van energie opwekken aan de ene kant en de warmte gelijktijdig benutten voor het verwarmen van water.  Vaak worden de zonnepanelen op een omvormer geplaatst en niet direct op en elektrisch verwarmingsspiraal. Ook worden de zonnecollectoren steeds meer aangeboden samen met een warmtepomp. De combi-panelen worden door verschillende leveranciers aangeboden, echter er zijn nogal wat verschillen in de gebruikte techniek, het model en de aangeboden prijs.

Verschillende onderzoeken tonen aan dat combinatiepanelen voornamelijk rendabel zijn wanneer ze toegepast worden op daken waar een gebrek aan oppervlakte bestaat. In steeds meer woningen wordt nagenoeg geen gas meer gebruikt en is vloerverwarming toegepast. Deze huizen lenen zich perfect voor het toepassen van een zonnewarmte systeem. Door de lage temperatuurverwarming kan zelfs in de winter een groot deel van de vraag aan energie worden voorzien.

In 2014 zegt Corry de Keizer van  het "Solar Energy Application Centre" (SEAC): ‘Helaas zie je dat PVT-systemen een ondergeschoven kindje zijn. Het potentieel van PVT is ongekend. Zeker met de wetenschap dat de warmtevraag in de Nederlandse energiehuishouding groter is dan de stroomvraag. Door het beste van beide producten te combineren kan deze technologie een significante bijdrage gaan leveren aan de Nederlandse duurzaamheidsdoelstellingen.’
PVT schema warmtepomp

Verschillen PVT systeem.

Ten eerste de uitstraling, Veel PVT systemen zien er toch net iets anders uit dan een gewoon zonnepaneel. Vaak is dit niet wenselijk, want het is niet voor niets dat het een combinatiepaneel is. Wanneer het dak één mooi geheel zou zijn en de hybride panelen niet zouden opvallen maakt dit het plaatje wel completer. Daarnaast zijn er veel verschillende koppelingen bij PVT systemen. Het meest praktisch voor een installateur is een collector/zonnepaneel waarbij de koppelstukken van de solar vloeistof aan een zijkant van het paneel geplaatst zijn. Echter dit geeft regelmatig ook problemen, juist als er maar weinig mogelijkheden op het dak zijn. De meeste mensen vinden het mooier wanneer zonnepanelen aan elkaar aangesloten liggen dan wanneer er zich grotere kieren tussen de panelen bevinden in verband met leidingwerk.

Ten tweede de zonnecollector. Een ander verschil is de techniek achter het zonnepaneel, dus de wijze waarop de warmte wordt afgevangen. Een zonnepaneel zal nooit actief gekoeld worden, omdat de koud van actieve koeling de cellen in het paneel zou kunnen doen barsten. Of er nu gebruikt gemaakt wordt van leidingwerk, wellicht een bepaalde radiator als warmtewisselaar of er worden membranen achter de zonnepanelen geplakt, een vereiste voor u is dat er testrapporten bij de PVT modules worden geleverd. En wellicht nog belangrijker: kies altijd voor een collector met het SolarKeymark keurmerk.

Ten derde het zonnestroom deel van de PVT collector. Meestal worden de PVT modules gemaakt van een mono kristallijn full black zonnepaneel. Helemaal logisch want deze is zwart en dit wordt veel sneller warm. De meest gangbare monokristallijn zonnepanelen hebben een vermogen van 260 tot 280 wattpiek. Doordat het zonnepaneel koeler zal zijn dan een normaal zonnepaneel zal er meer rendement uit deze panelen gehaald kunnen worden. Echter dit wordt pas helemaal optimaal benut indien er gebruik gemaakt wordt van zo genaamde optimizers of micro omvormers. Lees voor een uitleg over dit type omvormer ook eens parallel geschakelde omvormers.
 
Er zal altijd een buffervat gekoppeld zijn aan collectoren om de warmte die overdag aanwezig zijn te kunnen opslaan.
PVT huis Zonneboilers.nl warmtepomp

Warmtepomp combinatie met PVT

Een ideale combinatie met hybride zonnepanelen is een warmtepomp. De warmtepompen dit veel gebruikt worden in combinatie met een PVT collector zijn vaak gekoppeld aan het buffervat. Hierdoor kan de gewenste temperatuur  ook gedurende de nacht verhoogd worden als er buiten geen zonlicht of warmte aanwezig is om voor verwarming te zorgen. Warmtepompen in combinatie met PVT zijn vaak makkelijk te plaatsen en bieden ook het voordeel dat woningen in de zomer gekoeld kunnen worden wat met een normale zonneboiler niet mogelijk is. Over het algemeen geldt dat een warmtepomp een COP van 3,5 - 5 haalt, wat inhoud dat voor iedere kWh die door het verwarmingssysteem gebruikt 5 kWh aan energie aan het water word toegevoegd. Hierbij  is vooral de temperatuur van de omgeving van groot belang. Bent u wel eens op uw zolder en is het er zeer warm, denk dan vooral eens aan een combinatie zonnepaneel. Komt u in de winter in uw garage en blijkt het er niet eens zo koud te zijn als buiten... deze warmte kan u veel geld besparen. En het mooie is dat de zonnecollectoren op uw dak dan niet alleen zorgen voor de stroom die het apparaat gebruikt, maar ook de warmte van de zon gebruiken om uw energierekening te verminderen.

Voor- en nadelen van een PVT systeem

De voordelen van een PVT systeem zijn:
  1. efficiënt gebruik maken van dakoppervlak
  2. lagere montagekosten door twee in één
  3. gas en elektra besparen op hetzelfde moment
  4. naast btw voordeel ook vaak subsidies beschikbaar
  5. makkelijk te installeren in combinatie met warmtepomp
  6. vaak goedkoper dan een losse zonneboiler en zonnepanelen

Nadelen van een PVT systeem zijn:

  1. net als uw ketel periodiek na laten kijken
  2. af en toe, net als uw condenswasdroger het filter uitkloppen
Heeft u vragen over een PVT systeem, of wilt u een offerte ontvangen? Wij helpen u graag verder.
zonneboiler geld besparen thuis

Uw besparing?


kWh

Besparing per jaar:
€ 0,00

warmtepomp ZB